Articles i comunicats

COMUNICAT D’OCUPACIÒ octubre ”14

Alliberant espais (Hostalric)

Un nombrós grup de persones preocupades per la situació actual, en la que els/les ciutadans/anes som el que menys importa, vam ocupar l’antiga casa que hi ha davant de l’estació d’Hostalric, el Mas Ciurana, que es trobava en un estat de decadència i abandó per part dels seus propietaris, l’empresa ADIF.

Ja feia anys que estaven robant i desballestant aquesta casa catalogada com a patrimonial pel consell comarcal de la selva.

La intenció d’aquesta ocupació massiva, és la de salvar aquesta finca de les mans dels saquejadors i vàndals, convertint-la en un centre social i cultural per la gent de la nostra comarca, on poder desenvolupar tota mena deprojectes i activitats.

Tant l’ocupació com la gestió d’aquest espai s’ha dut a terme i així seguirà sent, a través de les decisions preses en assemblea oberta a la participació de tothom.

La llei contempla el dret a la propietat privada, però sempre que sigui socialment reconeguda. L’estat d’abandó d’aquest espai evidencia el mal ús que se n’estava fent, legitimant així la seva ocupació.

Convidem a tota la ciutadania a participar en aquest projecte i a realitzar els seus somnis.

HISTORIA 28.8.”14

Mas Ciurana (Hostalric)
D’estil Neoclàssic i amb planta quadrada, va ser construïda a principis del segle XX sobre una antiga masia.
Inicialment, aquesta casa de tres plantes va esdevindre segona residència d’uns burgesos de Barcelona, per més endavant evolucionar cap a les funcions de masia.
Malgrat aquest canvi, la casa manté la seva estructura original, en la que podem trobar una lectura clara d’estil Neoclàssic, per exemple en les portes i finestres.

Aquest edifici està identificat com a patrimonial dins la web del Consell Comarcal de La Selva.

El 13 de novembre de 2003 es va formalitzar l’expropiació forçosa per part del ens públic gestor d’infraestructures ferroviàries (GIF), del terreny del davant de la finca per l’execució de les obres de la línia d’alta velocitat Madrid- Zaragoza- Barcelona- Frontera Francesa, tram Riells- Massanes.
A finals del 2008, i amb acord amb el propietari de la finca, l’Ajuntament d’Hostalric, demanava l’expropiació de les dues cases, la principal i la masoveria, ja que el nou traçat de l’AVE discorre a menys de 25m. de les esmentades cases i això provoca certs inconvenients per a la vida quotidiana.
Finalment, el 22 de setembre de 2009 la Direcció General de Ferrocarrils del Ministeri de Foment va formalitzar l’acta d’expropiació forçosa de la finca de Mas Ciurana.
En els anys posteriors l’Ajuntament va estar intentant negociar una cessió d’ús d’aquest espai, però no va tindre èxit. PEl que van deixar el projecte abandonat al igual que la finca.
A finals de setembre del 2013, un grup de persones de la nostra comarca, vam iniciar un projecte de caire social: crear un espai pel poble i gestionat des del poble de forma horitzontal i assembleari, on tothom tingués cabuda i pogués desenvolupar projectes de caràcter social i cultural.
Donat que al poble d’Hostalric existia aquesta finca, un lloc meravellós i encantador, que per desgràcia els seus propietaris tenien en total abandó i estat ruïnós, es va decidir alliberar-la.
La llei contempla el dret a la propietat privada, però sempre que sigui socialment reconeguda. L’estat d’abandó d’aquest espai evidencia el mal ús que se n’estava fent, legitimant així la seva ocupació.
Gràcies a aquesta iniciativa, es van poder aturar els actes vandàlics i robatoris que s’anaven succeint setmana rere setmana i, és més, es va fer un esforç per recuperar i arreglar aquest espai i el seu entorn.
El Centre Social Mas Ciurana, ha estat un projecte obert a la participació ciutadana i en el que s’ha donat cabuda a tota mena d’iniciatives. Des de jornades sobre infinitat de temes com el veganisme, les energies renovables, la bio-construcció, alternatives socials, etc., fins a presentacions de col·lectius, conferències, debats i tallers i cursos a preus populars. També ha estat un lloc obert per allotjar diferents projectes socials com la Cooperativa Integral Catalana, la Cooperativa de Consum Socarrel i la Plataforma d’Afectats per la hipoteca, entre d’altres. I, per últim, s’ha pogut oferir una àmplia programació cultural: teatre, dansa, concerts, titelles, etc
El 30 de gener del 2014, ADIF Ba Ba i els seus quaranta lladres (ADIF), propietaris de la finca que estaven deixant caure a terra, van interposar una denúncia penal al jutjat de Sta. Coloma de Farners per l’ocupació de la casa. Tot seguia el seu procés habitual fins que, el dilluns 19 de maig del 2014, comunicaven una ordre de desallotjament cautelar cap al centre social. Aquest tipus d’ordre es demana al principi d’una ocupació quan existeixen danys estructurals a l’edifici, representa un perill per a les persones o existeix una necessitat d’immediatesa d’us i no mig any després.
Contra aquesta injusta ordre, és va presentar un recurs al jutjat de Sta.Coloma, aquest el va desestimar, però el 31 de juliol del 2014, a les 14’00h, l’última hora de l’últim dia que l’audiència provincial de  Girona podia pronunciar-se davant el recurs interposat pel C.S.O.A. Mas Ciurana, ho va fer, i ho va fer favorablement. Desestimant l’ordre de desallotjament cautelar, obligant a què continuï el procés d’una manera normal.
Durant els mesos posteriors a la notificació de l’ordre i davant de  la incertesa, es va haver de suspendre part de la programació.
Actualment, s’està reorganitzant el Centre social, tant en l’àmbit  de funcionament, com logístic.
Seguim endavant, no ens poden prendre la il·lusió per un món millor i més just.

 

L’ENTESA INTOLERANT 30.8.’’14

Ajuntament (Arbúcies)

Qui ho havia de dir, un ajuntament com el d’Arbúcies, històricament revolucionari, sempre omplint-se la boca de paraules com solidaritat, cooperació o altruisme. Ara governat per una d’aquestes enteses entre partits, en les que es deixen de banda ideologies i creences per aspirar a l’anhelat poder, el mateix que cega els ulls del qui ja té el que bol.

Orgullosos d’una multiculturalitat, que com alguns sabem, és va forjar per la necessitat de mà d’obra barata per una industria creixent.

Ja ho diu el refrany, Arbúcies gent d’astúcies, i l’equip de gobern ho aplica al seu gust.

Veient els esdeveniments succeïts en els últims anys en aquesta població de les faldes del Montseny, deduïm una certa falta de tolerància de l’alcaldia cap als moviments socials.

L’atac constant i la pressió exercida a la hurbanització ocupada Can Pons, les traves legals a qualsevol iniciativa que suposi una alternativa a l’establert i ara multen al C.s.o.a. Mas Ciurana, per enganxar cartells als mateixos llocs on tothom enganxa cartells.

Es percep una certa arbitrarietat en l’assumpte. Poder tenen por que la gent de la vila descobreixi que un altre mon es possible? Com si no ho sabessin.

Testimonis de primera mà, asseguren que porten deu anys enganxant cartells de tota mena en els mateixos llocs i que mai els han multat. I doncs?

Amb aquesta mena d’accions, treuen a la llum el que tothom ja sap. Per l’ajuntament d’Arbúcies són més importants els diners que les persones, i no totes les persones són iguals ni mereixen el mateix tracte al seu parer.

Però no és culpa seva, és la seva condició política i la ceguera que provoca el poder.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s